Lelki tuning
Edison
Nincs olyan eszköz, melyhez az ember ne folyamodna, hogy meneküljön a gondolkodás fáradalmaitól.
Edison
Csatlakozz te is :-)
A barna tehén fia – Mesekör
Kreatív blogger díj
KLIKKELJ :))
KlikkCsere
Kattints ide –>>
Kattanj.hu

Hormon: igen-nem?!

Nyugodtan elmondhatja egy változó korba lépő nő, hogy felfordult az élete, alapjaiban rendült meg az eddig megszokott és jól bevált menetrend. És mint minden változás, ez is megrémiszt és első blikkre az elutasítás ugrik be. Minduntalan vissza akarjuk kapni régi énünket, és a visszautasítás az egyetlen fegyverünk………eleinte. Aztán elkezdünk ásni a témában és eszközökben, mert érezzük, segítségre van szükségünk.

Ne vessük el a nagyanyáink által használt gyógynövényeket sem

Ne vessük el a nagyanyáink által használt gyógynövényeket sem

Miért is van ez a nagy pálfordulat? Azért, mert a mi esetünkben a hormonok játsszák a fő szerepet. Mit nem mondok, mindenkiében. Hiszen a hormonok döntik el, mi kelti fel agyunk érdeklődését. Befolyásolják viselkedésünket, illetőleg részt vesznek viselkedésünk irányításában. Gondoljuk végig, a gyereknevelésben, a szexuális, társas és harcias viselkedéseink, vágyaink, azok megvalósításai, netán elvetései, mások érzéseinek figyelembe vétele, gondoskodás mások felett, és még sorolhatnánk, mi mindenre hat és szabályoz az a sok kis izé, amiről azt sem tudtuk eddig, hogy eszik vagy isszák. Most meg annyit olvasunk róla, hogy szinte már csak úgy röpködnek az ösztrogén-progeszteron-tesztoszteron, az amigdala, a hippokampusz és társaik a barátnőinkkel folytatott csevegések során.
A kérdés, hogy ezek mire jók, mit okoz a hiányuk és hogyan lehet korrigálni?

Hááááát, rajta vagyok a témán, sok különböző lehetőséget ajánlanak a szakemberek, de javaslom, alaposan szelektáljatok.
(A neurohormonális szereposztásról majd írok később – azaz, hogyan hatnak a hormonok a női agyra -, csak hogy tisztán lássunk.)

Most azonban egy kis áttekintés a megoldási  lehetőségek között:


1. Mesterséges hormonbevitel
Néhány orvos szemlélete, hogy eddig is volt a szervezetben, most csak mesterségesen adagoljuk. Mások szerint ez így ebben a formában nem igaz. Vagyis hozzá kell tenni a lehetséges mellékhatásokat, úgyismint mell- és egyéb női szervek daganatos megbetegedései. Kifejezetten ellenjavallt cysztikus emlő esetén és még bizonyos nőgyógyászati esetekben, amelyekbe azért nem megyek bele, mert ezt úgyis csak orvos adhatja és ő hormonteszttel kezdi a manővert.

Ennek ellenére ismerek olyat, aki esküszik rá. Szedi a hormont a Magne B6-al és állítja, hogy visszatért a vitalitása.
Ha belegondolunk, hogy a mi időnkben is szedtük a fogamzásgátlót, pedig arra is mondtak mindent!
Az viszont kétségtelen, hogy ki kell valahogy küszöbölni a világvégi hangulatot, ami eluralkodik az ember lányán így negyvenes évei táján.
A preogeszteron és allopregnenolon a felelősek ezért a hangulatváltásért, illetve ezek hiányában mogorvák leszünk és ingerlékenyek, a menstruációt megelőző napok stresszéhez is ezek hiánya vezet(ett).
Az allopregnolonra azt is mondják, hogy a szervezet Seduxenje, vagyis nyugtatója, lecsendesít, mindenféle stresszt semlegesít, de amint eltűnik, inderlékenység veszi át a helyét.
Persze másnak más problémája (is) van, hőhullám, fejfájás, puffadás, alvászavarok és társaik. Ezekre más-más hormon nyújt(ott) megoldást. Mint már említettük, ez sajnos tünetegyüttes!!! (de ezekről később még bőven lesz szó:)
Az én orvosom és szinte az orvosok többsége viszont nem ír fel hormont. És kész! Vannak más megoldások szerintük és egyébként is jobb túl lenni ezen az időszakon szerintük. Végül is ebben is van igazság…… 🙂
Tényleg hiba lenne úgy felfogni, hogy addig vagyunk fiatalosak és igazi vonzó nők, míg menstruálunk, még ha mesterségesen kell is fenntartanunk ezt az állapotot.
Én az elfogadás híve vagyok és emlékszem nagymamám egyik aranyköpésére, miszerint ne harcolj a világgal, úgyis mindig a világ győz! Egyszóval inkább hozzuk ki a legjobbat abból, ami van és ne próbáljuk megváltoztatni a megváltoztathatatlant. A magunk dolgát könnyítjük meg ezáltal. 😉

2. Más megoldások:
– gyógyteák (pl. kifejezetten klimaxra kapható a gyógyszertárakban és a Herbáriákbana Lady klimax, Komló tea, Harmónia teakeverék, stb….. Egy próbát megér a premenopauzában:) Később már lehet, hogy erősebb, ill. ütősebb cucc kell!
Remifemin és Remifemin Plus – ezek gyógynövény kivonatot tartalmazó gyógyszernek minősülő készítmények és állíthatom, hogy hatékonyak. Tudom ajánlani mindenkinek. A növényi hatóanyagok speciális kivonásában rejlik a hatása, de erről olvashattok bővebben a honlapján.
– Ovestin krém – intim tünetek kezelésére szintén hatékony készítmény
– Cefakliman gyógynövény alapú készítmény. Saját véleményem, hogy jól gondolja meg, aki ki szeretné próbálni, mert azt írja, 3 hónap múlva érződik a hatása, de 6 hónapnál tovább nem lehet szedni. Tehát 3 hónapos jó közérzetért kell 3 hónapot várni, ráadásul ahhoz elég drága. És nem tudjuk, tényleg használ-e? Én 1 hónap után feladtam és visszatértem a Remifeminre.

– ezer féle külföldről származó “táplálékkiegészítő”. Ha körülnézel a neten, százával találod ezeket az oldalakat, ahol ilyesmit forgalmaznak, pl. a távol-keleti nőknél sokkal később kezdődik a menopauza, mert ezt és ezt eszik……bocsánat a szkeptikusságom miatt, de 10-20 ezer forintos nagyságrendű bizonytalan tartalmú szereket nem tudok jó szívvel ajánlani, emlékezzünk néhány botránnyal végződő esetre, amikor kiderült “ilyen” jellegű termékekről, hogy “semmi” nem volt benne, habár a placebó hatás is elismert tény. Senkit nem akarok lebeszélni semmiről, mindenkinek más használ, de tudom, hogy a változó korban többletkiadással jár az ember karbantartása, akkor viszont jól nézzük meg, mire adjuk ki a pénzünket.

természetes gyógymódok, lásd bővebben itt

– femseen (nincs saját tapasztalatom, de ha valakinek van, szívesen fogadom:) – azért teszek róla mégis említést, mert már valakitől hallottam pozitív tapasztalatot

Egyelőre ennyi, de jó sok van még. Mivel én a bevált készítményeket szeretném ajánlani, ezért várom az ötleteket. Az tény, hogy lehet enyhíteni a tüneteket és kell is. Ezer módja van, de mindenkinek magának kell kitapasztalnia ezek közül, melyik a számára hatásos. A mások tapasztalatai is sokat tudnak segíteni, ezért kérem, osszátok meg velünk a sajátotokat.

Related posts:

Leave a Reply


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/lelkkhu1/public_html/wp-content/plugins/cute-profiles/processors/cute_1.php on line 25