Lelki tuning
Bo Bennett
Egy álom akkor válik céllá, amikor lépéseket teszel a megvalósítás irányába.
Bo Bennett
Csatlakozz te is :-)
A barna tehén fia – Mesekör
Kreatív blogger díj
KLIKKELJ :))
KlikkCsere
Kattints ide –>>
Kattanj.hu

Still I’m sad

 

Még szomorú vagyok……énekelte a Boney M. megboldogult fiatalkorunkban.
 


És most valahogy ez a refrén jutott eszembe a korosztályombéli nőket nézegetve.
Egyre több nőtársamra jellemző, hogy tele van panasszal és vállát felhúzva szalad át az életén, mint akinek semmire nincs ideje. A hétvégi bevásárláskor volt osztálytársnőmmel futottam össze és azonnal elkezdte sorolni egészségi problémáit.
Majd megkérdezte, nekem milyen bajaim vannak. Mondtam, hogy én nem akarok tudomást venni róluk, illetve “valamivel”  kezelem és próbálok túllépni rajta. Erre azt válaszolta: – pedig öregszünk, jönnek a betegségek, én már nagyon érzem, hogy közeledik az 50.

Aztán rohant tovább……és otthagyott engem is szomorúan. Rám ragadt a rossz hangulata, olyan volt, mint egy rossz meteorológus rossz előrejelzése.

Aztán elkezdtek fogalmazódni bennem az ellenérvek, mint egy jó ügyvéd, meg akartam cáfolni a rossz meteorológus előrejelzéseit:

  • Nem attól leszek egészségesebb, hogy mennyit aggódom naponta azon, hogy a papírforma szerint holnap fog-e fájni valamim.
  • Nem akarom hagyni, hogy a nehézségek erősebbek legyenek, mint a megoldásaim. (Nem egyformán viseljük a nehézségeket. Mindenkinek van baja, problémája, sokszor annak több, akin kevésbé látszik.) Nem akkor szűnnek meg a nehézségek, ha jó sokat tépelődünk.
  • Megoldás-e bármire vagy bármi ellen jó előre azon aggódni, hogy mi lesz, ha eljön az 50! És nem akarok előre megszerezni annyi bajt, betegséget, ami az 50 éveseknél állítólag  már “szokott lenni”. Emlékszem apukám mondására, miszerint a folyón akkor kell átmenni, amikor a hídhoz érünk…….a magam részéről ezt tartom jobb megoldásnak, majd átmegyek, ha itt lesz az ideje, úgysem tehetek mást, átmegyek, ha kell, de nem stresszelem magam már jó előre.
  • Nem szimpatikus a sopánkodás  és sokan már el is kerülik azokat, akikből folyik a panaszáradat. Mégpedig azért, mert  egy ilyen panaszhegy összenyomja a hallgatóját és leszívja az energiáját. Nem segít sokat az állapotomon, ha minden ismerőssel való találkozás alkalmával elmesélem, hogy mennyi a vérnyomásom, hányszor kap el a hőhullám és hány szem gyógyszert szedek naponta. Én személy szerint nem is akarok többet foglalkozni vele, mint amennyit feltétlenül kell.

Aki észlelte már magán a hajlandóságot a panaszkodásra vagy arra, hogy elhagyja magát, annak azonnali hátraarcra van szüksége. Ha eddig nem tette meg, fordítson 180 ‘-ot a saját gondolkodásán,  mert tényleg savanyú öregnéni lesz belőle.

Ráadásul most itt a nyakunkon a tavaszi fáradtság is!

Néhány tipp, amivel jobb kedvre deríthetjük magunkat (és másokat is persze;)

 

Kenj az arcodra túrót, kefírt, mézet1.

Fordíts több figyelmet a külsődre. A kor előrehaladtával valóban hosszabb időbe telik formába hozni magunkat, de ez nem jelenti azt, hogy ne fordítsunk elegendő időt és figyelmet magunkra. Már nem kell annyi idő a családtagokra, mindenki megy a saját útjára, takarítani is ritkábban kell, nincs kisgyerek, aki katasztrófaövezetté változtatja a lakást.  Tehát több időnk marad magunkra és ezt használjuk is ki! Sokan nem tudnak mit kezdeni magukkal, ha egyedül vannak, nem szeretnek kettesben lenni magukkal. Pedig a szépítkezés alapszabálya, hogy soha ne a partner előtt történjen.  Nekik csak a végeredményben kell gyönyörködniük.
Tipp: Kenhetsz az arcodra bármilyen tejterméket, amit találsz a hűtőben (csak előbb melegedjen fel szobahőmérsékletűre) vagy egyszerűen kenj az egész arcodra, szádra mézet. Én hajmosás előtt, amikor már nem árt a hajamnak, leradírozom (ezt is lehet házilag:), és natúr arcmaszkot csinálok. Ezzel lehet meditálni, relaxálni is kicsit 🙂

 

2.

Tanulj valamit! Mondjuk amit 20-30 éve szerettél volna, de az élet másfelé terelt. Vagy élj kedvenc hobbidnak, időtöltésednek szabad óráidban. Anno szerettél rajzolni? Vagy verseket írtál? Nyiss egy blogot ( ingyenes szolgáltatónál, pl. blogspot.com, blog.hu) és írd oda a verseidet, novelláidat, oszd meg gondolataidat, rajzaidat a blogodon keresztül másokkal. Netán nagy reménység voltál valamelyik sportágban? Úszás, tenisz, sakk? Ezeket most is “űzheted”, keress partereket. Vagy zenélj, énekelj, járj koncertekre, a mi időnkből jó sok zenekar aktív még.

 

Tipp: Ha kézimunkázol, rendelj meg egy drága kézimunka-magazint, amire eddig sajnáltad a pénzt és vegyél meg hozzá minden felszerelést, amit eddig nem engedtél meg magadnak és rajta! Alapszabály, hogy ne csak a gyereknek, unokának köss, horgolj, hímezz, hanem első sorban magadnak! Aztán feszíts büszkén az új szerzeményedben!

 

3.

Mozogj, sportolj valamit. Legyen az bármilyen lájtos tevékenység, mindenképpen előnyödre válik. Ne becsüld le a sétát a szabadban vagy a kocogást, kerékpározást.
Ha jobb “karban” vagy, akkor az aerobic táncosabb változatát próbáld ki, elvégre táncolni mindenki szeret!
Mindenféle betegség esetén szükséges a mozgás, még porckoron sérv esetén is!
Lényeg, hogy ne punnyadj, ne sajnáld magad, ne fonnyadj el!
Csináljatok a barátnőddel “nőnapot” (bármikor lehet:) és menjetek el valahová, ahol szerettek lenni (néha a soppingolás is belefér, de csak módjával!).
Vagy pattanjatok biciklire, karikázzatok ki szép lassan  a közeli rétre, kiserdőbe, parkba és nézzétek a virágokat, felhőket, madarakat, embereket. Érdekes lesz! 🙂
Akár kipróbálhatjátok az új trendi mozgásformát, a zoombát. Elvégre táncolni mindenki szeret! Vagy ezt mondtam már ???

Tipp: Fogd magad, bújj melegítőbe és kocogj el a parkba, ahol sokan vannak és ügyet sem vetnek rád, te meg mindent és mindenkit meg tudsz figyelni. Ne keress kifogásokat a tv előtt chips-el a kezedben!!!

 

4.

Lazíts, meditálj, figyelj befelé. Épp itt az ideje, ha eddig nem tetted. Erre a legalkalmasabb a jóga, szerintem kimondottan a mi korosztályunknak való testi-lelki-szellemi  tevékenység. A legjobb, amit tehetsz magadért, az a befelé (magadra) figyelés, a helyes légzés és testtartás megtanulása, a gondolataid felügyeletének elsajátítása és az energiáid  összpontosítása. Figyelj tested jelzéseire, a betegségek lelkünk üzenetei, a lélek fizikai megnyilvánulásai. Légy jóban és kommunikálj a testeddel. Ehhez jó eszközök a jóga és a meditáció.

 

 

Tipp: Tanuld meg a lótuszülést és gyakorold!

 

5.

Vedd észre az apró örömöket az életben! Nem kellenek nagy dolgok, hogy örülni tudjunk. Ha süt a Nap, tartsd oda az arcod. Vagy fordíts hátat és tartsd oda  a tarkódat, hogy simogassa a napsugár. Menj ki egy parkba és etess galambokat, hallgasd a madarakat és nézd a fiatalokat. Ne utáld őket, mert fiatalabbak, elvégre te meg bölcsebb vagy! Add át a bölcsességedet, ha teheted, és persze ha kéri valaki.

 

Tipp: Vegyél egy cserép jácintot vagy krókuszt és tedd a leginkább látható helyre a lakásban és örülj neki. 🙂

 

6.

Minden nap csinálj valamit, amitől jól érzed magad. Tovább megyek, figyelj magadra, hogy tudatosan érezd jobban és jobban magad. Figyeld meg, mi az, ami elvonja az energiádat, és lehetőleg kerüld el ezeket a helyeket, tevékenységeket, embereket. Ha ez nem megoldható, legalábbis minél kevesebb időt tölts ott és akkor is tudatosan kezeld a helyzetet. (Védekezz az energia-lehúzás ellen: gondolatban képzelj magad köré üvegbúrát, léggömböt, bármit, amiről szerinted visszapattannak a rossz gondolatok, szavak és megvéd téged.) Aztán persze keresd azokat  a helyeket, embereket, ahol fel tudsz töltekezni és jó érzéssel tölt el a velük való időtöltés. (Az viszont tilos, hogy az evés legyen ez a bizonyos jó érzést okozó tevékenység!)

 

Tipp: Dicsérj meg vagy ölelj meg valakit, akivel már régen tetted vagy próbából mosolyogj rá egy vadidegen emberre. Vagy ölelj meg egy fát! 🙂

 

7.

Feldmár András jó tanácsát adom át nektek, mi szerint érdemes lelkesen rázni az élet fáját, mégpedig addig, míg az az alma pottyan az öledbe, amire vágysz.

+ 1 Tipp:

 

+ 1.


És mosolyog, mosolyogj, mosolyogj !!!!  Nagymamám szerint mindig van minek örülni! 😉

Related posts:

Leave a Reply


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/lelkkhu1/public_html/wp-content/plugins/cute-profiles/processors/cute_1.php on line 25