Lelki tuning
Franklin
Ha az ember összes kívánságának a fele megvalósulna, a problémái megduplázódnának.
Franklin
Csatlakozz te is :-)
A barna tehén fia – Mesekör
Kreatív blogger díj
KLIKKELJ :))
KlikkCsere
Kattints ide –>>
Kattanj.hu

Az agy úgy táncol, ahogy az ösztrogén fütyül

Ezen a véleményen van Louann Brizendine, aki éveken keresztül kutatta agyunk működését, hogy megfejtse majd megnevezze a Női agy című könyvében a nemi hormonok valóságalkotó szerepét.

Emlékezzünk pubertás korunkra, már akkor tapasztalhattuk az ösztrogének hatásait az alvásciklusunkra, fizikai teljesítőképességünkre, légzési funkcióinkra, a növekedésünkre, azaz tinédzser-mivoltunk minden élményére. 10-11 évesen, a menstruáció megjelenésével megjelent életünkben az aluszékonyság, húztuk a belünket (bocsánat a kifejezésért, de örökös hullafáradtságunkat nem tudtam szebben megfogalmazni), hormonokról mit sem tudó szülők szegény tinédzserek fejéhez vágták, hogy lusta disznó.

Kutatásokkal igazolták, hogy 9 éves korban még azonosak a fiúk és lányok agyhullámai. Később, a nemi hormonok hatására a lányoké már nagy mértékben eltérnek a fiúkétól. És ez még csak a nemek közti időeltolódás kezdete. A nők általában korábban fekszenek és kelnek, mint a férfiak, és ez egészen a menopauzát követő időszakig így is marad.

A legnyilvánosabb ciklus, amelyet az ösztrogén szabályoz, a menstruációs ciklus. Az első felében kiegyensúlyozottak vagyunk, mert az ösztrogén serkenti az agyat, ekkor a hippokampuszban 25 %-al nő a működő idegkapcsolatok száma, ezért az agy felélénkül és jobban funkcionál. Aztán a peteérés idején a progeszteron kiszabadul és az ösztrogénnel ellentétes hatást fejt ki. A progeszteron a ciklus második két hetében először lenyugtatja az agyat, majd fokozatosan felingerli, amitől romlik és lelassul a koncentráció. A stresszérzékenység fokozódik, a menstruáció előtti 1-2 napon lezuhan a progeszteron szint, ezzel megszűnik a nyugtató hatása és agyunk feszült, ingerlékeny állapotba kerül.

Sok nő állítja, hogy a menstruáció előtti napokban könnyen sírva fakad, rosszkedvű, feszült, agresszív, pesszimista, ellenséges, kétségbeesett, depressziós.  Ezek lennénk tényleg? Mi tagadás, utólag már szeretnénk elfelejteni ezeket a napokat és szentül fogadjuk, hogy a jövő hónapban nem engedjük, hogy a hangulatunk romboljon minket, de hiába, a hormonok “erősebbek”.

Ebben a rövid, de ütős időszakban még a kutyakaja-hirdetéstől is elpityeredünk. Illetve fiatalabb éveinkben így volt, de mára már megtanultuk kezelni a 2 napos szabályt, és uraljuk magunkat, azaz tudatosan várunk 2 napot, mielőtt döntenénk. De nem csak a döntésekre igaz ez a kis várakozási idő ilyenkor, javaslom, érdemes számolni 2000-ig, mielőtt megszólalunk. Mert ha már kimondtuk, késő! És nincs annál rosszabb, mint havonta bocsánatot kérni. Miután a progeszteron elviharzik és az ösztrogén beözönlik, mintha elfújták volna az ingerlékenységet, és már nem is értjük, hogy tudtunk olyan durván viselkedni, elkeseredni, jajgatörpözni.

A nők 80 %-át csak mérsékelten érintik ezek a tünetek, de 10 %-ukat rendkívül erős hangulathullámzások jellemzik. A 80 %-ba azok tartoznak, akiknek a petefészke nagy mennyiségű ösztrogént és progeszteront termel, mert nekik megnő a szerotonin mennyiség az agyban.  Ez az a vegyület, amitől elégedettebbnek érezzük magunkat.

A hormon és szerotonin szint ingadozása működési zavarokat okozhat a prefrontális agykéregben (ez az ítélőképesség központja).

A menopauza idején azonban ennél bonyolultabb a helyzet, de erről majd legközelebb.

Related posts:

Leave a Reply


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/lelkkhu1/public_html/wp-content/plugins/cute-profiles/processors/cute_1.php on line 25